Koláče a koláčky
Koláč s jahodami
Ingredience
těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
5 vajec
250 ml šlehačky
mléko dle potřeby
krém:
500 g tvarohu
200 g cukru
250 ml šlehačky
500 g jahod (lze i jiné ovoce)
2 sáčky želé na dorty
ovocná šťáva
cukr
citronová...
Rychlokoláčky s tvarohem ,bez kynutí
Recept:
350g polohrubé mouky
1hera
2 kostičky taveného sýra
Suroviny prohněteme v ruce až je těsto spojené.
Tvoříme kuličky,uděláme důlek,naplníme dle libosti nádivkou(tvarohová,povidla,marmeláda,ořechová...) a pečeme na 180°C cca 15min.
Po vyndání z trouby horké obalujeme v...
Koláčky Škaredky
doba přípravy je cca 2 hod
Ingredience:
750 g polohrubé mouky,
250 g hladké mouky,
3 lžičky (3 kostky) cukru,
18 pol.lžic mléka,
2 kostky droždí (po 42 g),
300 g kvalitního škvařeného vepřového sádla,
250 g másla,
2 celá vejce,
2 žloutky,
sůl
na...
Koláčky tlačené české
Ingredience:
Rozpis pro 25-35 koláčků
500 g hladké mouky,
20-30 g droždí,
60 g cukru (krupice nebo moučka),
2 žloutky,
3 dl mléka,
sůl,
citronová kůra,
100 g másla,
náplň (500 až 600 g),
vejce na potření,
vanilkový cukr.
Příprava:
Do mísy se rozdrobí droždí,...
Půlroční, též svatební, sváteční apod. koláčky
Ingredience:
500 g hladké mouky,
250 g másla,
2 vejce,
40 g droždí,
špetka soli,
trocha mléka na zadělání kvásku (asi 1 dl),
1 prášek do pečiva,
1 lžička cukru krupice,
cukr moučkový na obalení koláčků,
marmeláda jako náplň koláčků (jahodová,...
Posvícenské (pouťové, svatební) koláče z Domažlicka
Ingredience:
1 kg hladké výběrové mouky,
200 g tuku (máslo a olej),
200 g cukru,
60 g kvasnic,
1 lžička soli,
4 žloutky,
citronová kůra
Náplň tvarohová:
1 kg tvarohu,
1/4 l smetany,
sníh ze 4 bílků,
2 vejce,
cukr podle chuti,
citronová...
Svatební koláčky
Ingredience:
2 a 1/2 hrnku hladké mouky,
2 rovné lžíce droždí,
1 lžíce mouky na kvásek,
1 lžička cukru,
1 kostka tuku,
1 prášek do pečiva,
2 vejce, špetka soli,
mléko na zadělání kvásku
Příprava:
Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí, zaprášíme lžící mouky a...
Svatební koláče bez kynutí
doba přípravy je cca cca 3 hodiny
Ingredience:
1/2 kg polohrubé mouky
1 100% tuk
8 dkg droždí
2 žloutky
3 dkg cukru
špetka soli
mléko podle potřeby
Náplně:
Tvarohová - tvaroh, cukr dle chuti, žloutek, vanilk. cukr, vanilkový pudinkový prášek anebo Solamyl, citr. kůra,...
Valašské frgály
Ingredience:
Na 9 frgalů:
1 kg polohrubé mouky,
10 kostek cukru,
100 g droždí,
6 žloutků,
1/2 másla,
1/2 Hery,
půl litra vlažného mléka,
sůl
Nádivka:
2 tvarohy,
4 vejce,
cukr,
rozinky,
vanilkový cukr,
trochu mléka
Příprava:
Z droždí, mléka a trošky...
Hanácké koláče s tvarohem a džemem
Ingredience:
Na těsto:
500 g polohrubé mouky,
100 g práškového cukru,
1 vanilkový cukr,
120 g tuku,
3 žloutky,
30 g kvasnic,
asi 2 dl mléka,
nastrouhaná citrónová kůra,
špetka soli.
Na...